Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Desať najväčších výrobcov čipov na svete zaznamenalo v 1. kvartáli 2021 nárast tržieb na rekordné úrovne. Profitovali totiž z globálneho nedostatku polovodičov, uviedla poradenská spoločnosť TrendForce.

Firma odhaduje, že kombinované kvartálne tržby desiatich najväčších producentov čipov v 1. štvrťroku stúpli na rekordných 22,75 miliardy USD (18,65 miliardy eur).

Čipy sa v súčasnosti používajú prakticky vo všetkom, od áut a herných konzol, až po práčky a zubné kefky, a sú životne dôležité pre väčšinu odvetví. Aktuálne je však na trhu ich nedostatok, ktorý by mohol trvať až do roku 2023.

Z dôvodu rastúceho dopytu po rôznych koncových zariadeniach ich výrobcovia zvyšujú obstarávanie komponentov, čo spôsobilo, že od roku 2020 je na trhu nedostatok polovodičov. Producenti čipov aktuálne zdražujú a upravujú svoj produktový mix, aby si zabezpečili ziskovosť, uviedla analytička spoločnosti TrendForce Joanne Chiao.

Približne 57 % z tržieb producentov čipov pripadalo v minulom kvartáli na tchajwanskú firmu TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation). Jej tržby stúpli o 2 % podľa TrendForce na 12,9 miliardy USD. Ďalší veľký producent, juhokórejský Samsung, zaznamenal pokles tržieb v tomto segmente o 2 % na 4,1 miliardy USD. Dôvodom boli výpadky produkcie v jednom zo závodov v Texase. Tchajwanská firma United Microelectronics Corporation zvýšila svoje tržby o 5 % na 1,6 miliardy USD a čínska SMIC o 15 % na 1,1 miliardy USD.

TrendForce predpokladá, že tržby producentov čipov budú pokračovať v raste, keďže ceny čipov sa naďalej zvyšujú pre ich pokračujúci nedostatok. USA aj Európska únia (EÚ) pre aktuálny nedostatok oznámili, že chcú zvýšiť svoju nezávislosť, keďže väčšina čipov sa vyrába v Ázii.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú