Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Wikipedia je veľmi dobrým a naozaj obrovským zdrojom informácií, no nie vždy musia byť jej texty úplne pravdivé. Koniec koncov, na to, že na Wikipédiu môže prispievať naozaj každý, doplatili aj Škóti. Polovicu ich textov v pôvodnom jazyku napísal tínedžer z USA, ktorý po škótsky vôbec nevie, informoval portál Engadget.

Tento škandál nerobí zlé meno iba samotnej Wikipedii, ale aj škótštine ako takej. Tento pôvodný jazyk sa v krajine takmer úplne prestal používať od 18. storočia, no v posledných rokoch je opäť mierne na vzostupe. Prípad s Wikipediou tak iba nahráva do karát odporcom pôvodného jazyka miestnych obyvateľov.

Chyby v škótskych textoch na Wikipedii si všimol používateľ Redditu, Ultach. Ten na problém upozornil samotných zakladateľov najväčšej online encyklopédie na svete, ktorí mu potvrdili, že až 49 % všetkých textov s škótštine má na svedomí prispievateľ AmaryllisGardner. Celkovo mu na Wikipedii patrí viac ako 27 000 príspevkov.

Mladý Američan však na svoju obranu tvrdí, že s prispievaním začal ako 12-ročný a rozhodne tým nechcel nikoho poškodiť. Jeho texty boli zrejme iba prekladané z anglických verzií do škótštiny pomocou webového prekladača, a tak sú plné gramatických chýb a nesprávne napísaných slov. Aktuálne sa rozhoduje, čo s chybnými textami. Tie sa zrejme z Wikipedie nestratia, avšak s najväčšou pravdepodobnosťou budú gramaticky správne opravené.

Zdroj: Engadget, Reddit

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú