Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Prezident policajného zboru Peter Kovařík od 7. júla opätovne zaviedol povinnosť vyhotovovať kamerové záznamy zo služobných zásahov policajtov pod jednotným velením. Na sociálnej sieti o tom informuje verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová s tým, že znovuzavedenie tejto povinnosti vyplýva z jej iniciatívy.

Dôvodom bol podnet od muža, ktorý tvrdil, že ho počas zatýkania bezdôvodne napadli príslušníci Policajného zboru SR. „O jeho zraneniach existovali aj lekárske záznamy. Verzie polície a podávateľa o tom, ako k zraneniam došlo, sa však nezhodovali,“ uviedla Patakyová.

Pri preskúmavaní podnetu podľa nej Kancelária verejného ochrancu práv zistila, že pôvodný rozkaz prezidenta Policajného zboru SR o povinnosti vyhotovovať kamerové záznamy zo zásahov pod jednotným velením už stratil platnosť, a preto ani z tohto prípadu nebol kamerový záznam vyhotovený.

Ombudsmanka v tejto súvislosti pripomína, že v minulosti bol už rozkaz zaznamenávať zásahy policajtov vydaný, konkrétne po policajnej razii v Moldave nad Bodvou. Túto kauzu preskúmala ešte predchádzajúca ombudsmanka Jana Dubovcová a navrhla zabezpečovať zo zásahov kamerové záznamy.

Rozkaz bol vtedy vydaný na základe jej odporúčania,“ zdôraznila Patakyová. Dodala, že kamerové záznamy môžu mať obojstranne pozitívny účinok, ktorý spočíva na jednej strane v ochrane zatýkaných osôb pred nadmerným použitím sily zo strany polície, ale aj v ochrane zasahujúcich príslušníkov pred nedôvodnými, či dokonca nepravdivými obvineniami z nadmerného použitia sily.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú