V správe boli použité materiály TASR.

Švédsky výrobca elektromobilov Polestar oznámil mierny pokles prevádzkovej straty za druhé štvrťroka. Spoločnosť zverejnila výsledky len deň po zásadnom rozhodnutí vymeniť šéfa, o čom informovala agentúra Reuters.

Polestar vo štvrtok špecifikoval, že strata za druhé štvrťroka dosiahla 242,3 milióna dolárov, čo je menej ako v rovnakom období minulého roka, keď po revízii údajov vykázal stratu 273,6 milióna dolárov. Toto zlepšenie sa podarilo dosiahnuť hlavne vďaka dôslednej redukcii nákladov.

Situácia firmy je však stále komplikovaná. Odloženie uvedenia nových modelov na trh, neúspech v plnení dodávok a slabší dopyt než sa pôvodne očakávalo, to všetko negatívne ovplyvňuje jej postavenie na trhu.

Zmena na najvyššom poste sa uskutočnila v stredu 28. augusta. Thomasa Ingenlatha, ktorý stál na čele spoločnosti od jej založenia v roku 2017, nahradil Michael Lohscheller, bývalý šéf automobilky Opel.

Začiatkom roka sa Polestar dostal do ešte väčších problémov, keď sa jeho spoluzakladateľ, spoločnosť Volvo, rozhodla ukončiť jeho financovanie. Našťastie, čínska Geely, ktorá je väčšinovým akcionárom, potvrdila, že v podpore značky bude pokračovať. Navyše, Polestar v auguste získal úver vo výške 300 miliónov dolárov.

Tržby spoločnosti klesli na 574,9 milióna dolárov z vlaňajších 693,3 milióna dolárov. Za tento vývoj môže slabší predaj a vyššie zľavy, ktoré sú dôsledkom cenovej vojny odštartovanej Teslou. Situáciu ešte zhoršili rozhodnutia USA a EÚ o uvalení dovozných ciel na elektromobily vyrábané v Číne.

Napriek všetkým ťažkostiam Polestar stále verí, že v druhom polroku sa situácia zlepší. Dôvodom je spustenie výroby nového SUV modelu Polestar 3 v USA, zatiaľ čo doteraz sa vozidlá vyrábali výhradne v Číne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú