Počet DDoS útokov sa v prvých troch mesiacoch tohto roka znížil takmer o tretinu v medziročnom porovnaní. Medzikvartálne sa síce počet útokov zvýšil o 47 %, za to však môže neobvyklý januárový výkyv. Február a marec boli viac-menej pokojné. Vyplýva to z údajov kyberbezpečnostnej spoločnosti Kaspersky.

DDoS útoky sa vyznačujú tým, že spôsobujú čiastočné i úplné znefunkčnenie sieťovej či IT služby. Významný pokles útokov v porovnaní s úvodom vlaňajška si odborníci vysvetľujú netypickou aktivitou na začiatku roka 2020.

Z dôvodu náhleho prechodu na prácu na diaľku sa korporátne VPN brány a webové zdroje, ako napríklad e-mailové schránky alebo firemné servery, ktoré boli predtým dostupné iba v sídlach firiem, stali terčom DDoS útokov,“ vysvetlili experti.

Počas vlaňajška však veľká časť firiem implementovala ochranu týchto častí IT štruktúry, preto mohli byť už neskoršie útoky menej účinné, a tak ich počet poklesol. „Vo februári a marci tohto roka sa počet útokov vrátil späť na hodnoty spred lockdownu,“ dodali odborníci.

Jedine január 2021 sa vymykal normálu. Napríklad 10. a 11. januára počet registrovaných útokov presiahol hranicu 1800 útokov.

Nárast útokov v januári mohol byť spôsobený aj poklesom cien kryptomien, v dôsledku čoho niektorí zločinci zmenili účel útokov prostredníctvom infikovaných zariadení v botnetoch tak, aby namiesto ťažby kryptomeny posielali nevyžiadanú komunikáciu,“ domnieva sa generálny riaditeľ spoločnosti pre východnú Európu Miroslav Kořen.

Napriek poklesu útokov odporúčajú experti aj naďalej chrániť webové zdroje pred DDoS útokmi. Ako prevencia môže poslúžiť zverenie prevádzky webových služieb do rúk odborníkom, ktorí na takéto útoky vedia reagovať.

Takisto radia overiť si dohody a opätovne si potvrdiť kontaktné údaje tretích strán vrátane tých uzatvorených s poskytovateľmi internetových služieb. Pomôcť môže aj implementácia profesionálneho riešenia na zabezpečenie spoločnosti pred DDoS útokmi.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú