Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Podľa štvrtkového vyhlásenia spoločnosti EGLE sa stal jeden z jej pilotovaných vládnych dronov minulý mesiac v americkom Michigane terčom útoku orla bielohlavého, po ktorom skončil utopený v jazere, upozornil portál CNET.

Ako informuje CNN, 21. júla boli vládni analytici kvality životného prostredia v americkom Michigane svedkami incidentu medzi dronom a orlom bielohlavým.

Pri pilotovaní vládneho drona DJI Phantom 4 Pro Advanced, ktorého úlohou bolo zmapovať eróziu brehov Michiganského jazera, sa pilot spoločnosti  EGLE počas návratu drona stretol s útokom orla bielohlavého, ktorý lietajúci stroj vrhol priamo do jazera. Incident potvrdilo aj zopár pozorovateľov vtákov v okolí, pričom letové údaje ukázali, že dron pristál do jazera približne 45 metrov od brehu.

Zobraziť celú galériu (1)
DJI Phantom 4 Advanced / Zdroj: DJI

Dron tesne pred nárazom spomalil z 35 na 16 km/h a pol sekundy na to sa začal rapídne točiť, pričom signalizoval aj odtrhnutie jednej z vrtúľ. Je otázne, či orol spustil útok z dôvodu narušenia teritória alebo si len myslel, že by dron mohol byť jedlý. Nejde tiež o prvý zdokumentovaný prípad potýčky orla s dronom, podobné útoky na dronov sa udiali pred pár rokmi aj v Austrálii.

Zdroj: CNET, CNN

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú