Parížska prokuratúra vyšetruje podozrenie na rozsiahle používanie špionážneho softvéru vytvoreného izraelskou spoločnosťou NSO Group na špehovanie novinárov, ľudskoprávnych aktivistov a politických disidentov.

Uviedla, že začala vyšetrovanie množstva potenciálnych previnení vrátane porušenia ochrany súkromia, nezákonného použitia údajov a nelegálneho predaja spywaru. V súlade s francúzskou legislatívou prokuratúra neuviedla meno podozrivého páchateľa.

Vyšetrovanie globálneho mediálneho konzorcia zverejnené tento týždeň odhalilo, že klienti NSO Group si vytypovali viac ako tisíc jednotlivcov v 50 krajinách na potenciálne špehovanie prostredníctvom spywaru Pegasus. Medzi nimi boli aj novinári a politici vo Francúzsku.

NSO Group v odpovedi na otázky agentúry AP poprela, že by niekedy disponovala „zoznamom potenciálnych, minulých alebo existujúcich cieľov“. V samostatnom vyhlásení označila tvrdenia neziskovej organizácie Forbidden Stories za „plné nesprávnych predpokladov a nepotvrdených teórií“.

Spoločnosť podotkla, že produkty predáva iba „prevereným vládnym agentúram“ na použitie proti teroristom a veľkým zločincom a že nemá žiadny prehľad o údajoch svojich zákazníkov.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú