Druhý najvyšší súd Európskej únie (EÚ) v stredu zamietol pokutu vo výške 1,06 miliardy eur, ktorú Európska komisia udelila americkému výrobcovi čipov Intel pred vyše 12 rokmi za zneužívanie dominantného postavenia a snahu vytlačiť konkurenta.

Podľa EK Intel zneužíval svoje dominantné postavenie na trhu s procesormi x86 od októbra 2002 do decembra 2007 uplatňovaním stratégie, ktorej cieľom bolo vylúčiť jediného vážneho konkurenta, spoločnosť Advanced Micro Devices (AMD). Intel mal v tom čase dominantný 70 % podiel na európskom trhu.

Podľa zistení Komisie Intel poskytoval zľavy štyrom hlavným výrobcom počítačov (Dell, Lenovo, HP a NEC) pod podmienkou, že od neho budú nakupovať väčšinu alebo prevažnú väčšinu procesorov x86. Podľa EK takéto „zaručenie vernosti“ od výrobcov počítačov znížilo schopnosť konkurentov Intelu súťažiť o zákazky a prispelo k obmedzeniu spotrebiteľov pri výbere, ako aj k nižšej motivácii na inovácie.

„Analýza Komisie je neúplná a neumožňuje dostatočne právne preukázať, či sporné zľavy mohli mať alebo pravdepodobne mali vplyv na hospodársku súťaž,“ uviedol v stredu Všeobecný súd EÚ.

Sudcovia tak v celom rozsahu zrušili rozhodnutie z mája 2009 o pokute pre Intel vo výške 1,06 miliardy eur za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže. Ten istý súd pritom v roku 2014 pokutu najprv potvrdil, ale následne mu Európsky súdny dvor, najvyšší európsky súd, v roku 2017 nariadil, aby znovu preskúmal odvolanie Intelu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú