V prvom štvrťroku 2020 podľa správy Organizácie Spojených národov (OSN) zaznamenali nárast phishingových webových stránok o 350 %. Uvedené weby sa dopúšťajú podvodného konania tým, že rozposielajú e-maily pod menom renomovaných spoločností s cieľom získať od adresátov osobné údaje, ako sú heslá alebo čísla platobných kariet. Mnohé sa v tomto období zameriavajú na nemocnice a systémy zdravotnej starostlivosti a kompetentným tak komplikujú prácu spojenú s riešením pandémie koronavírusu.

Šéf protiteroristického úradu OSN Vladimir Voronkov Bezpečnostnej rade povedal, že phishing je „súčasťou nárastu počítačovej kriminality v ostatných mesiacoch“. Dodal, že OSN ani globálni experti zatiaľ úplne nechápu, aký bude mať pandémia dopad na celosvetový mier a bezpečnosť, konkrétne na organizovaný zločin a terorizmus.

Na týždňovom stretnutí za účasti 134 krajín, 88 organizácií občianskej spoločnosti a súkromného sektora, 47 medzinárodných a regionálnych organizácií a 40 orgánov OSN Voronkov ďalej podotkol, že „teroristi získavajú finančné prostriedky z nedovoleného obchodovania s drogami, ďalším tovarom, prírodnými zdrojmi a starožitnosťami, ako aj z únosov, vydierania a iných zločinov“.

Voronkov zároveň vyzval členské štáty OSN, aby popri zameraní sa na riešenie núdzovej situácie spôsobenej pandémiou koronavírusu nezabúdali ani na hrozbu terorizmu.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú