Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Najväčší singapurskí prevádzkovatelia bezdrôtových sietí si vybrali za dodávateľov zariadení pre siete novej generácie 5G firmy Nokia a Ericsson. Uprednostnili ich pred čínskym telekomunikačným gigantom Huawei Technologies, ktorému zostala len menšia úloha.

Spojené štáty nabádajú svojich spojencov, aby z bezpečnostných dôvodov vylúčili Huawei ako dodávateľa zariadení pre nové siete. K výberu dodávateľa v Singapure pritom došlo v čase, keď sa opäť zvyšuje napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou.

Singapur umožnil operátorom vybrať si svojich sieťových dodávateľov za predpokladu, že budú spĺňať rôzne požiadavky vrátane bezpečnosti. Spoločný podnik firiem M1 a StarHub, ktorý získal jednu z 5G licencií v rámci mestského štátu, si vybral za dodávateľa fínsku Nokiu.

Ďalší držiteľ licencie Singapore Telecommunications (Singtel) v separátnom vyhlásení oznámil, že si za dodávateľa zariadení na vybudovanie siete 5G vybral švédsky Ericsson. M1 aj StarHub však uviedli, že do projektu by sa mohli zapojiť aj iné firmy vrátane spoločnosti Huawei.

Aj čínsky gigant nakoniec získal v Singapure zákazku, ale iba na dodávku menšieho lokálneho sieťového systému, ktorý prevádzkuje spoločnosť TPG Telecom, menší hráč na trhu.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú