Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Vedci dnes oficiálne potvrdili dôležitú udalosť, ktorá však nastala ešte v roku 2018. Sonda Voyager 2 opustila 5. novembra 2018 našu slnečnú sústavu, no až teraz vedci získali prvé údaje z prechodu do medzihviezdneho priestoru, informuje portál ScienceAlert.

Aj keď prvou sondou, ktorá kedy opustila našu slnečnú sústavu, bol Voyager 1, až Voyageru 2 sa podarilo vedcom poskytnúť potrebné údaje, aby presne zistili, ako ďaleko je vzdialená hranica heliopauzy a aká je široká.

Tá je podľa nových údajov vzdialená 17,8 miliardy kilometrov od Slnka a je omnoho tenšia, ako doposiaľ predpokladali, píše NewScientist. Prechod cez heliopauzu bol totižto pri sonde Voyager 2 omnoho plynulejší, ako pri Voyager 1.

NASA

Ďalšie merania z tejto sondy boli získané prístrojom na meranie okolitej plazmy, ktorý sa pri Voyageri 1 poškodil práve pri prechode heliopauzou. Aj napriek týmto dôležitým informáciám však stále zostáva heliopauza veľmi záhadná, pretože doterajšie získané údaje sú iba z dvoch prechodov touto vrstvou. Obe sondy ju navyše preťali zhruba v rovnakých smeroch. Na záver vedci dodali, že obe sondy stále fungujú a fungovať by mali aj v najbližších 5 rokoch.

Zdroj: ScienceAlert, NewScientist

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú