Drony sú už pár rokov kľúčovým prvkom moderných armád – dokážu sa nepozorovane priblížiť k cieľu, na ich ovládanie netreba živého človeka na palube a často môžu niesť niekoľko kilogramov trhaviny, ktorú môžu odpáliť štýlom „kamikadze“, hoci aj za cenu zničenia samotného stroja. Niet sa čo čudovať, že už ich chce napríklad aj Čína a vďaka klesajúcej cene ich už používajú tiež povstalecké a teroristické skupiny, ako napríklad v prípade útoku na irackého premiéra z novembra tohto roka.

Jerusalem Post teraz prináša informáciu, že izraelská firma D-Fend, ktorá sa venuje monitorovaniu a prípadnej likvidácii nebezpečných dronov, v septembri „zasahovala“ aj na Slovensku, počas masovej omše, ktorú tu celebroval Pápež František.

Monitorovali dron v Šaštíne

Izreaelská firma doma pochopiteľne rieši najmä nebezpečenstvo z Palestíny, no podľa zverejnených informácií jej spoločnosť „eliminovala“ túlavý dron aj u nás, medzi približne 60 000 veriacimi a vysokopostavenou návštevou z radov katolíckej cirkvi.

Na udalosť malo byť až do dnešných dní uvalené embargo, píše Jerusalem Post. D-Fend podľa oficiálneho stanoviska na zabezpečení pápežovej návštevy úzko spolupracoval so slovenským Ministerstvom vnútra, teda pravdepodobne priamo s políciou. Cieľom mala byť ochrana pápeža, jeho sprievodu a návštevníkov najmä počas púte v Šaštíne, firma ale bola v pohotovosti po celý čas medzi 12. a 15. septembrom 2021.

Za jej technológiou Enforce Air sa skrýva lietajúci systém vybavený sadou na 360° pozorovanie okolia a vyhľadávanie ďalších strojov vo vzduchu. D-Fend tiež pre lokálny denník vysvetľuje, že na podobných udalostiach musí zabezpečiť dokonalé spojenie a ovládanie stroja aj pri masívnom rušení z tisícok mobilných telefónov či prenosovej techniky televízií.

Nie je jasné, proti akej „hrozbe“ na Slovensku zasahovali

Zaujímavé je, že D-Fend počas omše identifikoval hneď niekoľko dronov, ktoré však mala slovenská polícia označiť ako „priateľské“ a ich pohyb nad udalosťou za oprávnený. Mohlo ísť napríklad o drony samotnej polície alebo filmársku techniku.

Problémom však mal byť neznámy podomácky zostrojený dron, ktorý bol vraj odlišný od amatérskych aj profesionálnych produktov bežne dostupných v obchodoch. Ak však poznáš napríklad modely od DJI, je ti jasné, že zostrojiť podobnú kvadrokoptéru tak, aby bola čo i len trochu ovládateľná, nie je nič jednoduché a okrem sústavy gyroskopov vyžaduje aj dokonalý softvér či kameru.

Po konzultácii s políciou bolo proti tomuto dronu plánované použitie tzv. jammera, teda rušičky, ktorá by však aspoň na okamih vyradila z prevádzky aj komunikáciu usporiadateľov či televízny prenos. Systém Enforce napokon podľa vyhlásenia firmy dron prinútil vrátiť sa k majiteľovi. Článok ale neuvádza, ako bol riešený ďalej, ani žiadne podrobnosti o jeho drone.

TASR - Michal Svítok

Je pravdepodobnejšie, že išlo o stroj zvedavca, ktorý si chcel Pápeža alebo masu ľudí pozrieť či nafilmovať z blízka. Zatiaľ nemáme dôvod sa domnievať, že hlave cirkvi či návštevníkom hrozilo nejaké bezprostredné nebezpečensto, napríklad teroristického útoku, hoci vyhlásenia firmy D-Fend o svojom produkte a jeho použití na Slovensku možno označiť za pomerne šťavnaté.

Polícia vystavila filmovaniu dronami počas pápežovej návštevy stopku už vopred, informuje napríklad portál Mamdron.sk. Ten spomína, že nad lokalitami, kde sa pápež pohyboval, boli vyhlásené bezletové zóny a výnimku mal napríklad len dron RTVS. „Prevádzka akýchkoľvek iných bezpilotných prostriedkov bude v danom čase a priestore prísne zakázaná a monitorovaná,“ uvádzal v septembri. Dnes je tak jasné, že monitoring naša polícia robila práve so spomínanou izraelskou firmou.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú