Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Austrálsky premiér Scott Morrison v pondelok vyhlásil, že obmedziť uhoľný priemysel by bolo „nezodpovedné“ a jeho vláda sa k niečomu takému nikdy nezaviaže. Podľa klimatológov je pritom práve obmedzenie spotreby uhlia a čo najrýchlejší prechod na bezuhlíkovú ekonomiku v súčasnosti už zrejme jedinou možnosťou, ako predísť katastrofickému scenáru, že sa Zem vďaka klimatickým zmenám stane neobývateľná. „Je jedna vec, ku ktorej sa nezaviažeme, a to sú nezodpovedné pracovné miesta likvidujúce a ekonomiku poškodzujúce ciele, o ktorých sa hovorí,“ vyhlásil Morrison.

Austrália podľa neho nezmení svoju politiku ani napriek „panike“, ako premiér charakterizoval volanie po zmenách vo svetovom hospodárstve, ktoré by mohli zabrániť najhoršiemu.

Austrália bola – spolu s Ruskom, Čínou, Brazíliou či Saudskou Arábiou – jednou z mála krajín, ktoré na decembrovom výročnom klimatickom summite v Madride tvrdohlavo trvali na tom, že nezmenia svoju súčasnú politiku v oblasti ochrany životného prostredia, a ktoré sa stoj čo stoj odmietajú vzdať uhlia.

Argumentujú pritom najmä neželaným vplyvom požadovaných reforiem na domáce hospodárstvo. Vďaka týmto krajinám summit skončil krachom a krajiny na ňom neprijali žiadnu dohodu, ktorá by mohla zabrániť rapídnemu zhoršovaniu klimatickej krízy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú