Bieloruské úrady v utorok pozastavili mediálnu akreditáciu nezávislému spravodajskému portálu, ktorý sa rozsiahlo venoval masovým protestom proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Ministerstvo informácií oznámilo, že najpopulárnejší spravodajský web v Bielorusku Tut.by bude mať od 1. októbra do 30. decembra pozastavenú prevádzku ako médium. Za krokom je podľa rezortu súdne rozhodnutie po tom, čo Tut.by dostal štyri varovania po zverejnení „informácií, ktorých šírenie je zakázané“.

Zástupcovia Tut.by vo vyhlásení uviedli, že portál plánuje pokračovať v prevádzke aj bez „statusu média“. „Registrácia internetových zdrojov ako online médií je v Bielorusku dobrovoľná. Status média poskytuje nejaké výhody, ako je napríklad možnosť byť prítomný v oblastiach vojenských konfliktov alebo mimoriadnych situácií, na masových podujatiach a ďalších udalostiach verejného významu,“ uvádza sa v stanovisku.

Tut.by funguje od roku 2000 a až do januára 2019 fungoval bez mediálnej akreditácie, vyjadril sa tiež tím z webstránky. Rozhodnutie aj tak plánujú budúci týždeň napadnúť na súde.

„Je jasné, že chcú zabrániť novinárom najpopulárnejšieho spravodajského média na internete pokrývať protesty v krajine,“ vyjadril sa v súvislosti so situáciou pre agentúru AP podpredseda Bieloruského združenia novinárov Boris Goretskyj. Ako tiež pripomenul, ďalší novinári v krajine čelia vyhrážkam, sú väznení alebo ich deportovali z krajiny.

Opozičná Koordinačná rada, ktorá sa usiluje o demokratický prechod moci, uviedla, že pozastavenie akreditácie portálu je „vo svojej podstate absolútne poburujúce a nezákonné“. Opozičná líderka Svetlana Cichanovská, ktorá po augustových voľbách odišla do exilu v Litve, povedala, že je to „oberanie Bielorusov o ich právo na pravdu“.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú