Slováci si budú môcť vybavovať úradnú agendu v zahraničí z domu cez internet. Európska komisia potvrdila, že nové slovenské elektronické občianske preukazy /eID karta/ a povolenie na pobyt cudzinca /eDoPP karta/ spĺňajú najvyššie normy zabezpečenia.

To znamená, že ich budú musieť uznávať všetky členské krajiny Európskej únie. Agentúru SITA o tom informovalo tlačové oddelenie ministerstva vnútra. Zároveň uviedlo, že aj Slovensko pripravuje prostredie nášho e-governmentu tak, aby ho mohli využívať občania iných členských štátov. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady, ktoré zmeny zavádza, nadobudne platnosť jeho publikovaním vo vestníku Európskej komisie.

Slovenská republika sa stala dvanástym štátom EÚ, ktorý úspešne absolvoval notifikačný proces. Do tejto skupiny už dnes patria Nemecko, Taliansko, Chorvátsko, Estónsko, Španielsko, Luxembursko, Belgicko, Portugalsko, Veľká Británia, Česká republika a Holandsko.

Všetky členské štáty EÚ odsúhlasili identifikačnú schému Slovenska na najvyššej úrovni zabezpečenia. „Zaujímali sa o postupy pri prijímaní a vydávaní našich elektronických dokladov, o ich bezpečnostné prvky, kryptografické algorizmy či samotný mechanizmus prihlasovania,“ priblížila ministerka vnútra Denisa Saková.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú