Displeje notebookov patria medzi najväčších konzumentov energie, najmä tie, ktorých jas presahuje 400 nitov a obnovovacia frekvencia dosahuje nad 90 Hz. Intel a BOE však prinášajú zaujímavú novinku – „Winning Display 1 Hz“, ktorá by mohla výrazne predĺžiť výdrž batérie, píše portál TechSpot.

Táto nová technológia totiž umožňuje dynamickú zmenu obnovovacej frekvencie až na jeden hertz, čo v kombinácii s umelou inteligenciou výrazne šetrí energiu.

Na nedávnej konferencii BOE Global Innovation Partner Conference bol predstavený algoritmus, ktorý vie automaticky prispôsobiť obnovovaciu frekvenciu displeja konkrétnym činnostiam. Ak napríklad nie je potrebné vysoká frekvencia, displej prejde do nižších hodnôt, čo vedie k úspore až 65 % energie v porovnaní s bežnými obrazovkami.

Ďalším vylepšením je technológia Intelligent Display Technology 2.0, ktorá obsahuje viacero šikovných funkcií. Okrem autonómneho prepínania obnovovacích frekvencií ponúka aj funkciu User-Based Refresh Rate. Tá sleduje pohyb myši alebo prítomnosť používateľa pri notebooku. Ak zariadenie zistí, že používateľ nepracuje, automaticky zníži obnovovaciu frekvenciu. Systém navyše obsahuje technológiu Intel PixOptix, ktorá vylepšuje kontrast displeja a zároveň znižuje spotrebu podsvietenia.

Najfascinujúcejším prvkom tejto novinky je schopnosť nezávisle meniť obnovovaciu frekvenciu a jas v rôznych častiach obrazovky. To znamená, že ak sledujete video a súčasne si robíte poznámky, časť obrazovky, ktorá zobrazuje video, môže bežať na vysokej frekvencii, zatiaľ čo zvyšná časť pracuje s nižšou frekvenciou, čím sa šetrí energia.

Zatiaľ čo štandardné OLED displeje nemajú možnosť meniť frekvenciu dynamicky, Intel a BOE využívajú technológiu LTPO (nízkoteplotný polykryštalický oxid), ktorá je bežná v moderných OLED paneloch. Tá umožňuje plynulé prepínanie medzi rôznymi obnovovacími frekvenciami a pritom výrazne šetrí batériu.

Prvýkrát sa táto technológia objaví v notebookoch s procesormi Intel Lunar Lake. Hoci zatiaľ neboli zverejnené žiadne podrobné informácie na oficiálnych stránkach BOE alebo Intelu, správy z konferencie naznačujú, že nás čaká vzrušujúca budúcnosť notebookových displejov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú