Dlhotrvajúci spor medzi spoločnosťou Nokia a výrobcom áut Daimler, ktorý vyrába aj Mercedesy, sa začína pomaly rozuzľovať. Nemecký súd rozhodol v jednom z mnoha podaných sporov v prospech fínskej technologickej spoločnosti, ktorá by tak teoreticky mohla zakázať predaj Mercedesov na domácom trhu, píše Reuters.

Celý problém medzi spoločnosťami spočíva v licencovaní technológií, ktoré Daimler využíva v automobiloch a ktorých patenty patria Nokii. Obe spoločnosti sa už dlhšiu dobu nevedia dohodnúť, akým spôsobom bude Daimler za licencie platiť a keďže žiadna dohoda zatiaľ nie je na stole, nemecká automobilová korporácia Nokii dlhé mesiace ani nič neplatila.

Fínska firma totiž vyžaduje, aby nemecká automobilka platila licenčný poplatok z každého predaného auta, no to sa pochopiteľne Daimleru nepáči, informoval portál Bloomberg. Daimler je toho názoru, že za licencie by mali platiť ich subdodávatelia.

Súd však už rozhodol a Daimler údajne nemal snahu rozumne sa s Nokiou dohodnúť. Iné automobilky, ako BMW či Volkswagen, ich licenčný model prijali, čo taktiež na súde zavážilo v prospech Nokie. Ak by fínska spoločnosť chcela, mohla by teraz pozastaviť predaj automobilov Mercedes na nemeckom trhu. Najprv by však musela zložiť kauciu 7 miliárd eur.

Zdroj: Reuters, Bloomberg

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú