Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rok 2020 bol z astronomického hľadiska naozaj zaujímavý, no do jeho konca ešte ostáva zopár dní. Ako upozornil portál DailyMail, záver roka bude veľmi zaujímavý a uvidíme hneď niekoľko vesmírnych javov.

Divadlo na nočnej oblohe sa začne odohrávať už dnes, pozorovatelia na oboch zemských hemisférach budú môcť sledovať meteorický roj Geminidov. Podľa údajov z TimeAndDate môže v špičke preletieť až 120 meteoritov za hodinu.

Zo Slovenska bude možné sledovať do konca tohto roka ešte jeden meteorický roj, tentokrát pôjde o Ursidy, ktorý bude prebiehať medzi 17. a 24. decembrom, najväčšiu aktivitu ale preukáže v noci 21. decembra a počas jednej hodiny môže spadnúť okolo 10 meteoritov.

Azda najzaujímavejším úkazom bude zjavenie takzvanej „vianočnej hviezdy“. Jedná sa o konjunkciu Jupitera a Saturnu, ktoré v istý moment na oblohe vyzerajú ako jedna veľká hviezda. Tento unikátny jav nastane v noci 21. decembra, čiže iba 3 dni pred Štedrým dňom.

Vianočná hviezda v podobe spojenia Jupitera a Saturnu je naozaj unikát, naposledy bolo možné tento jav sledovať až pred 800 rokmi, preto by si si toto divadlo rozhodne nemal nechať ujsť.

Zdroj: DailyMail, TimeAndDate

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú