Expert na AI, ktorého nedávno v rozhovore vyspovedal aj FonTech.sk, Martin Spano, aktuálne čelí veľmi kurióznemu problému. Ako totiž sám informoval na svojom Facebooku, v nedeľu ráno zistil, že je na Instagrame premenovaný na John Doe.

Kto mu zmenil meno?

On sám pritom o zmenu mena nepožiadal, pričom deň predtým, teda v sobotu 2. decembra, bolo všetko v poriadku. Hoci expert na AI si najskôr myslel, že mu niekto hackol účet a zmenil meno, potencionálny hacker by to nemal vôbec ľahké.

Ako totiž ďalej objasňuje, „… ja som bol verified ešte skôr ako sa verified dalo kúpiť, takže ja sám si len tak ľahko nemôžem zmeniť meno. Niekto, kto by chcel zmeniť meno na John Doe, mi musí hacknúť konto a požiadať Instagram o zmenu mena. Ako dôkaz musí doložiť platný doklad totožnosti s mojím mojou podobizňou a menom “John Doe”. A Instagram to musí schváliť.“

Spanovi navyše nevedela pomôcť ani podpora na Facebooku, s ktorým sa napokon iba dohodol na tom, že musí požiadať o zmenu mena “John Doe” na “Martin Spano”. Odborníka na AI zarazilo aj samotné meno John Doe. Ide totiž o tak trochu posmešné pomenovanie a zahraničný ekvivalent „Jožka Mrkvičku“.

Inak povedané, John Doe sa používa na označenie radového priemerného občana, respektíve ako nič nehovoriace „prázdne“ meno. Jeho hlavnou a jedinou vlastnosťou je priemernosť, tuctovosť, všednosť a neidentifikovateľnosť.

Za zmienku ale rozhodne stojí aj fakt, že mená John Doe, či Jane Doe sa v Amerike často používajú na označenie mŕtvoly, ktorej totožnosť nie je známa alebo nie je potvrdená.

Spano tiež tvrdí, že v tomto prípade nejde o žiadny vtip, osvetu, či deepfake, ako by možno niekto mohol očakávať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú