Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nezisková organizácia zameriavajúca sa na občianske slobody v oblasti technológií podala žalobu na nariadenie Donalda Trumpa, ktorého cieľom je regulovať sociálne médiá. Nariadenie, ktoré Trump podpísal minulý týždeň, obmedzuje právnu ochranu spoločností ako sú Twitter či Facebook v prípadoch príspevkov zverejňovaných používateľmi ich platforiem.

Center for Democracy and Technology (CDT) vo svojej federálnej žalobe tvrdí, že prezidentovo nariadenie porušuje prvý dodatok americkej ústavy, pretože napáda Twitter za označovanie Trumpových príspevkov značkou s varovaním o ich pravdivosti. Okrem toho sa nariadenie podľa CDT usiluje obmedziť prejav na všetkých internetových platformách.

Trumpovo nariadenie napáda súčasný zákon, ktorý garantuje internetovým spoločnostiam právnu ochranu pred žalobami. Na základe neho ich nemožno žalovať za poskytovanie priestoru videám a príspevkom používateľov alebo za usmerňovanie ich služieb, až na niektoré výnimky.

Nariadenie, ktoré nasledovalo po spomínanom označení Trumpových tweetov, je podľa agentúry AP skôr politické ako vecné a viacerí odborníci spochybňujú jeho ústavnosť. Proti Trumpovmu nariadeniu sa zdvihla vlna kritiky z viacerých strán, okrem skupín z oblasti technológií sa proti nemu vyjadrili aj ľudskoprávne skupiny či Americká obchodná komora.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú