Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nemecko zintenzívnilo výskum a vývoj v oblasti umelej inteligencie (AI), Spojené štáty si však naďalej udržujú výrazný náskok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na v pondelok zverejnené údaje Nemeckého úradu pre patenty a ochranné známky (DPMA).

Počet patentových prihlášok súvisiacich s AI, ktoré zverejnili na nemeckom a európskom patentovom úrade, bol v uplynulom roku o 40 % vyšší ako v roku 2019, oznámil spolkový úrad so sídlom v Mníchove. Aj v roku 2013 dominovali spoločnosti a výskumné inštitúcie z USA, ktoré sa podieľali na takmer tretine nových vývojových trendov v oblasti technológií súvisiacich s AI. Na druhom mieste nasledovalo Nemecko s podielom 17,1 % pred Japonskom (12,4 %). O štvrtú a piatu priečku sa podelili Čína (10,1 %) a Južná Kórea (4,7 %).

Najrýchlejšie rástol počet čínskych projektov, ktorý bol v roku 2023 o 15 % vyšší ako v roku 2022. Nemecké žiadosti sa v rovnakom období zvýšili o 5,2 %.

Patentové prihlášky sa podávajú na základe jednotných medzinárodných štandardov. Keďže pre umelú inteligenciu neexistujú samostatné patentové kategórie, odborníci z DPMA analyzovali vývoj v oblastiach, v ktorých sa umelá inteligencia využíva. Patria sem napríklad počítačová, zdravotnícka a automobilová technika, robotika, ako aj analýza reči a obrazu.

Keďže patentové prihlášky sa zverejňujú až po uplynutí 18 mesiacov od ich prijatia, štatistiky ešte nezahŕňajú vynálezy z predchádzajúceho roka.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú