Čína je stále krajinou s komunistickou vládou, konzumná spoločnosť a firmy zamerané na zisk tam však fungujú prakticky rovnako, ako na západe.

Príkladom je tohtoročný deň nezadaných, teda Single’s Day. CNN píše, že tamojší internetový gigant Alibaba počas tohto najväčšieho nákupného „sviatku“ v krajine zaznamenala rekordné tržby. Neohrozila ich ani spomaľujúca ekonomika či masívne zásahy vlády do technologického sektora.

Predať sa mal tovar za 540 miliárd juanov, teda v prepočte 73,3 miliardy eur, a to všetko za prvých 11 novembrových dní. Všetko vyvrcholilo práve včera vo štvrtok. Oproti minulému roku je to nárast o 8,5 %.

Analytická spoločnosť Citi ale predpovedala až 78-miliardové tržby, teda nárast o 15 %, čo s nakoniec nenaplnilo. Vzhľadom na aktuálnu situáciu po svete, teda krízu s čipmi, neistotu s koronavírusom a lockdowny ktoré mnohým ekonomicky ublížili, to však nie je nič nečakané. Navyše, Číňania nakupovali aj inde ako na Alibabe, z ktorej sú dáta.

CNN spomína rivala JD.com, ten zaznamenal tržby vo výśke 47,7 miliárd eur, teda o 28,6 % viac ako vlani.

Ako Black Friday u nás

So sviatkom Single’s Day prišla samotná Alibaba, prvý urobila ešte 11. novembra 2009. Nie je to však úplne jej nápad, v Číne totiž existujú komunity, ktoré v tento deň oslavujú „Double 11“ (z dátumu 11. 11., čo sú zrejme dve nohy v podobe dvoch single ľudí). Ide teda o anti-valentínsky deň pre ľudí, ktorí nemajú partnerov.

Ošiaľ sa už, podobne ako Black Friday z USA, rozšíril aj do ďalších krajín, konkrétne Singapuru, Malajzie, Indonézie, Thajska a Vietnamu. Európa zatiaľ odoláva.

Alibaba so zeleným imidžom

Internetový gigant Alibaba však tvrdí, že mu nejde len o peniaze. Zákazníkom rozdá milióny v podobe zliav a „zelených voucherov“, ktoré bude možné použiť na nákup udržateľných produktov. „Veríme, že musíme použiť silu 11. 11. na podporu udržateľného rozvoja a propagovať inklúziu voči zákazníkom, obchodníkom a partnerom. naprieč naším ekosystémom,“ povedal šéf marketingu Alibaba Group.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú