Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Akcie švédskeho výrobcu nákladných áut AB Volvo klesli v utorok o 7 %. Trhy tak reagovali na informácie spoločnosti, že celosvetový nedostatok čipov sa výrazne odrazí na jeho produkcii v 2. štvrťroku.

Švédska firma, ktorá má vo svete 18 výrobných závodov, musela pre nedostatok čipov výrazne obmedziť produkciu v závodoch v Belgicku a Brazílii. V pondelok (22. 3.) spoločnosť informovala, že vývoj v dodávkach čipov sa dá iba ťažko predvídať a problémy s tým spojené pocíti aj ďalší jej biznis. Analytici Deutsche Bank odhadujú, že v dôsledku týchto problémov vyrobí Volvo v 2. štvrťroku o 16.000 menej nákladných áut.

Nedostatok čipov zasiahol celý automobilový priemysel a viaceré firmy obmedzili, prípadne úplne zastavili výrobu. Situáciu spôsobila pandémia nového koronavírusu, ktorá zvýšila dopyt po elektronike, a tým aj dopyt tohto odvetvia po čipoch. Automobilový priemysel sa však z minuloročnej krízy zotavil skôr, než sa čakalo a výrobcovia čipov nedokážu zvýšený dopyt pokryť.

Obmedzenia, prípadne odstávky niektorých závodov už oznámili americké firmy General Motors či Ford, ale aj nemecký Volkswagen a japonská Honda. Pred niekoľkými dňami aj švédsky výrobca osobných áut Volvo Cars, ktorý patrí pod čínsku spoločnosť Geely Holdings, informoval, že počas marca zastaví alebo obmedzí produkciu v Číne a USA.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú