Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americká vesmírna agentúra NASA v pondelok predstavila svoj najnovší plán návratu astronautov na Mesiac v roku 2024. NASA zároveň odhadla, že náklady na splnenie tejto misie v stanovenom termíne dosiahnu 28 miliárd dolárov, pričom 16 miliárd z tejto čiastky pôjde na vývoj mesačného pristávacieho modulu. Správu priniesla v noci na utorok tlačová agentúra AFP.

Riaditeľ NASA Jim Bridenstine počas telefonického brífingu s novinármi o misii Artemis poznamenal, že „politické riziká“ sú často najväčšou hrozbou pre prácu NASA, a to najmä pred kľúčovými prezidentskými voľbami, aké čakajú Spojené štáty začiatkom novembra.

„Ak Kongres odobrí prvú časť prostriedkov vo výške 3,2 miliardy dolárov do Vianoc, ešte stále budeme na dobrej ceste k pristátiu na Mesiaci v roku 2024,“ uviedol Bridenstine. „Rád by som vyjasnil, že mierime na lunárny južný pól,“ dodal riaditeľ NASA.

Pristávací modul, ktorý prostredníctvom kozmickej lode Orion na povrch Mesiaca dopraví dvojicu astronautov – muža a ženu, vyvíjajú tri rozličné spoločnosti (Blue Origin, SpaceX a Dynetics). Prvý let s označením Artemis I je naplánovaný na november 2021 a bude bez posádky, Artemis II v roku 2023 vynesie astronautov na obežnú dráhu Mesiaca a Artemis III bude ekvivalentom letu Apollo 11 z roku 1969.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú