Americká vesmírna agentúra NASA dlhé roky využíva pre lety astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ruské rakety Sojuz. To by sa mohlo po úspešných testoch novej rakety z dielne SpaceX zmeniť. Raketa Crew Dragon odletí z Mysu Canaveral už 2. marca, aby sa vo vesmíre spojila s ISS, no posádku nebude tvoriť žiaden človek.

NASA a SpaceX sa rozhodli otestovať nový stroj z dielne spoločnosti Elona Muska, ktorý môže v budúcnosti slúžiť pre prepravu ľudí na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Crew Dragon mal pôvodne odletieť už 25. januára, no let sa neskôr odložil. Čoskoro sa však plány týchto vesmírnych spoločností naplnia a raketa tak absolvuje svoj prvý testovací let.

Kapsulu pre posádku, kde môže sedieť 7 astronautov, obsadia figuríny s množstvom senzorov, aby bolo možné zaznamenať počas cesty na ISS čo najviac údajov. Kabína pritom obsahuje aj veľkú obrazovku, pomocou ktorej bude pri ostrom štarte posádka ovládať takmer všetky prvky tejto kozmickej lode. Pokiaľ sa plány SpaceX a NASA skončia úspešne, môžu astronauti v budúcnosti odlietať priamo z americkej základne miesto toho, aby neustále využívali ruské rakety.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú