Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Juhoafrická republika (JAR) schválila začatie klinického testovania vakcíny proti COVID-19 vo forme tablety. Uviedla to v piatok izraelská farmaceutická spoločnosť Oramed, ktorá perorálnu očkovaciu látku vyvinula. Správu priniesla agentúra AFP.

Dcérska spoločnosť Oramedu s názvom Oravax Medical „získala licenciu začať v JAR zaraďovať pacientov do testovacej fázy perorálnej vakcíny“, uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

AFP pripomenula, že v Juhoafrickej republike sa odohralo viacero klinických štúdií súvisiacich s vakcínami proti koronavírusu, tentoraz sa však prvýkrát testuje vakcína vo forme tabletky.

„Orálna vakcína proti COVID-19 môže eliminovať niekoľko bariér. Môže prispieť k rýchlejšej a širšej distribúcii očkovacích látok a potenciálne môže umožniť ľuďom aplikovať si vakcínu aj doma,“ uviedol výkonný riaditeľ Oramedu Nadav Kidron.

Práve fakt, že na podanie vakcíny v tabletke nebude potrebný profesionálny zdravotný personál, je podľa farmaceutickej firmy veľkým plusom najmä v chudobných afrických krajinách.

„Orálne vakcíny sú obzvlášť atraktívne pre rozvojový svet, pretože znižujú logistickú záťaž pri plánovaní imunizačných kampaní,“ uviedla spoločnosť Oramed. Ďalšiu výhodu jednoduchej aplikácie vidí firma v prípade, ak bude potrebné preočkovanie proti koronavírusu každý rok.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú