Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Cenzúra internetu je pre nás možno neznámy pojem, no v krajinách ako Čína, Irán či Vietnam ide o bežnú záležitosť a obyvateľom sú podsunuté len tie informácie, ktoré prejdú prísnymi filtrami a sú politicky korektné v zmysle danej krajiny. Televízia BBC sa proti tomuto konaniu rozhodla bojovať a vytvorila tak špeciálnu verziu svojich správ, ktoré budú dostupné cez prehliadač Tor – píše Engadget.

Správy BBC po novom budú môcť sledovať aj používatelia, ktorí sú postihnutí vládnou cenzúrou internetu. Televízia totiž vstúpila do vôd Dark webu, kde na prehliadanie ich stránok budeš potrebovať špeciálny prehliadač Tor. Jeho nespornou výhodou je prepracované šifrovanie, vďaka ktorému je veľmi ťažké dopátrať sa ku koncovému používateľovi. Často ho preto využívajú novinári, aktivisti ale aj bežní ľudia, ktorí sa chcú vyhnúť cenzúre či sledovaniu.

Pre prístup na stránku BBC News stačí zadať do URL adresy bbcnewsv2vjtpsuy.onion, čo je špeciálny link, ktorý funguje len v prípade prehliadača Tor. Bežný prehliadač danú URL adresu nedokáže rozpoznať. Dôvod rozhodnutia televízie je ten, že chce umožniť prístup k dôveryhodným správam ľuďom na celom svete.

Zdroj: Engadget, BBC

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú