Na Slovensku by v budúcom roku malo vzniknúť prvé digitálne informačné centrum, ktoré bude pomáhať regionálnym firmám s prechodom na digitalizáciu a automatizáciu procesov. Povedal to na tohtotýždňovom Festivale inteligentného podnikania v Bratislave generálny riaditeľ sekcie digitálnej agendy Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) SR Radoslav Repa.

ÚPVII spolu s Ministerstvom hospodárstva SR pripravujú štúdiu, ktorá má definovať východiská uplatnenia digitálnych informačných centier. „Očakávame v najbližších týždňoch výsledky tejto štúdie,“ uviedol Repa. Realizácia projektu vytvorenia centier však bude podľa neho „beh na dlhšiu trať“. „Nechceli by sme dopadnúť ako v minulosti s podnikateľskými inkubátormi, ktoré možno nedopadli najslávnejšie,“ povedal.

Digitálne informačné centrá by mohli pripravovať IT kurzy, ale tiež by mali pomáhať firmám identifikovať nedostatky v digitalizácii ich podnikania. ÚPVII podľa Repu počíta aj s prepojením centier na ďalší projekt, ktorým je vytvorenie ústredného počítačového centra s vysokorýchlostným počítačom. Firmy by tak mali možnosť otestovať si vlastné produkty a vlastné riešenia využitím výpočtového výkonu tohto superpočítača.

V prvej fáze projektu plánuje ÚPVII vytvoriť jedno kľúčové centrum a neskôr by sa mali centrá rozšíriť aj do iných regiónov. O umiestnení prvého centra zatiaľ nie je rozhodnuté. Podľa Repu by však malo byť zriadené už počas budúceho roka.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú