Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Crossvallia waiparensis pravdepodobne dosahoval výšku zhruba 1,6 metra a vážil do 80 kilogramov.

Vedci na Novom Zélande objavili nový druh tučniaka, ktorý býval zrejme veľký ako človek. Crossvallia waiparensis žil v období paleocénu, pred 66 až 56 miliónmi rokov. Pravdepodobne dorastal do výšky zhruba 1,6 metra a vážil do 80 kilogramov. Pre porovnanie, najväčší žijúci tučniak na svete – tučniak cisársky – dorastá do výšky približne 1,2 metra.

Vedci predpokladajú, že tučniaky bývali také veľké preto, že z oceánov zmizli veľké morské plazy. To bolo približne v čase, keď vyhynuli dinosaury.Potom bol po 30 miliónov rokov čas obrovitých tučniakov. Myslíme si, že v tom čase sa živočíchy vyvíjali veľmi rýchlo. Voda okolo Nového Zélandu bola vtedy ideálna, okolo 25 stupňov Celzia, v porovnaní s tými ôsmimi stupňami, čo máme teraz,“ vysvetlil Paul Scofield, člen vedeckého tímu a kurátor Canterbury Museum.

Na Novom Zélande objavili kosti tučniaka veľkého ako človek
Centerbury Museum: Rekonštrukcia toho, ako mohol vyzerať gigantický tučniak

Prečo tieto veľké tučniaky vyhynuli vo vodách južnej hemisféry, nie je vedcom úplne známe. Jednou z teórií je to, že sa tak stalo pre rastúcu konkurenciu s morskými cicavcami.V čase, keď sa vyvíjali obrovské tučniaky, vyhynuli veľké morské plazy. V Antarktíde a na Novom Zélande neboli žiadni veľkí morskí konkurenti, až do príchodu zubatých veľrýb a plutvonožcov o mnoho miliónov rokov neskôr,“ povedal Gerald Mayr, ktorý sa tiež podieľal na výskume.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú