Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na polostrove Reykjanes na juhozápade Islandu v piatok vybuchla sopka, pričom ide o jej prvú erupciu po takmer 800 rokoch. Podľa leteckých záberov zhotovených islandským meteorologickým ústavom ide zatiaľ o relatívne malú erupciu, informovala TASR.

Sopka chrlí lávu v dvoch prúdoch, pričom ich žiara je viditeľná aj z hlavného mesta Reykjavik, vzdialenom približne 32 kilometrov. Miestne úrady zatiaľ nenariadili evakuáciu, keďže sopka sa nachádza v neobývanom údolí vzdialenom približne 2,5 kilometra od najbližšej cestnej komunikácie.

Polostrov Reykjanes zažil poslednú sopečnú erupciu pred 781 rokmi. V oblasti sa pred 15 mesiacmi zvýšila seizmická aktivita a minulý mesiac výrazne stúpol počet zemetrasení, ktoré však podľa miestnych obyvateľov medzičasom ustali.

Erupcia sa však postupne zmierňuje a nemala by narúšať ani leteckú dopravu, oznámil v sobotu Islandský meteorologický úrad. Islandská národná televízia Viðburðastofa Vestfjarða sprístupnila na YouTube živé vysielanie, na ktorom môžeš erupciu sopky sledovať.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú