Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Používatelia iPhonov si na svojich zariadeniach všimli veľmi znepokojivú informáciu. V zmluvných podmienkach používania prehliadaču Safari v iOS 13 sa nachádza správa, že dáta budú posielané na expertízu čínskej spoločnosti Tencent, informuje AppleInsider.

Prehliadač Safari využíva službu Google Safe Browsing, ktorá zbiera dáta o prezeraných stránkach používateľmi a tie následne vyhodnocuje. Takýmto spôsobom sa snaží detegovať stránky s phishingovým obsahom. Čínska spoločnosť Tencent sa taktiež zaoberá analýzou dát a Safari má od verzie iOS 13 či dokonca iOS 12.2 posielať údaje z prehliadania aj tejto spoločnosti.

Informácie sú pre mnohých veľmi znepokojivé, ako píše portál Engadget, spoločnosť Tencent je známa tým, že úzko spolupracuje s čínskou vládou, takže zozbierané dáta môžu byť potenciálne zdieľané s úradmi.

Apple potvrdil, že spoločnosť Tencent využívala na analýzu údajov z prehliadania už od roku 2017, no doteraz boli zbierané iba od čínskych používateľov. Od verzie iOS 13 sa však do Tencentu dostávajú už aj globálne dáta, takže každý, kto má funkciu upozorňovania na phishing aktivovanú, je potenciálne v ohrození.

Zdroj: AppleInsider, Engadget

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú