Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Antarktída už nie je jediný kontinent na svete, ktorý nepostihla pandémia koronavírusu. Podľa španielsky publikujúcich médií, na ktoré sa odvoláva denník The Guardian, na čilskej výskumnej stanici potvrdili 36 nových prípadov nákazy vírusom. Nakazených je 26 členov čilskej armády a 10 pracovníkov údržby.

Nákazu potvrdili na výskumnej stanici generála Bernarda O’Higginsa Riquelmeho. Spomínaných 36 infikovaných evakuovali do mesta Punta Arenas v Čile, kde sú podľa medializovaných správ v izolácii a ich stav je dobrý.

Týždenník Newsweek informoval, že pozitívne testy mali po návrate z antarktickej misie aj traja členovia posádky lode, ktorá poskytuje podporu základni.

Svetová komunita sa usilovala udržať Antarktídu bez koronavírusu, keďže riziko vírusu v oblasti s obmedzeným prístupom k zdravotnej starostlivosti a reakcii orgánov verejného zdravotníctva je veľmi vysoké. To si vyžiadalo svoju daň. Takmer všetky veľké výskumné projekty na bielom kontinente pozastavili, čo prerušilo výskum vedcov z celého sveta.

Kontinent nemá žiadnych stálych obyvateľov. Podľa agentúry AP tam cez zimu prebývalo tisíc vedcov a ďalších osôb.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú