Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

YouTube je sociálna sieť ako stvorená pre rôznych konšpirátorov, ktorí tu môžu pomerne slobodne zdieľať svoje teórie. Takéto videá sa však až príliš často zobrazujú v odporúčaniach používateľov, ktorí o ne v skutočnosti nemajú záujem, na čo chce novým rozšírením upozorniť aj spoločnosť Mozilla, informuje ZDnet.

Rozšírenie, ktoré je dostupné pre Chrome a Firefox, nesie názov Regrets Reporter a jeho jedinou úlohou je odoslať na servery Mozilly informácie o videu, ktoré používateľ označí za nevhodné a pre neho nežiadúce.

Mozilla týmto krokom naráža na stále zle fungujúci algoritmus odporúčaných videí na YouTube, ktorý vo veľa prípadoch používateľom odporúča videá, ktoré vôbec nesúvisia s tým, čo práve sledujú a ktorých obsahom sú mnohokrát nenávistné či konšpiračné názory.

Mozilla/Screenshot

Ako píše TheVerge, rozšírenie nemení fungovanie YouTube, používateľ môže prostredníctvom neho iba odoslať informácie o aktuálne sledovanom videu, ako aj o spôsobe, akým sa k videu dostal. Tieto dáta budú neskôr predmetom ďalších štúdií a odborných článkov, ako zle fungujú algoritmy YouTube.

Všetky dáta sa odosielajú anonymne. Samotné nahlásenie videa prebieha v troch krokoch, počas sledovania nežiadúceho videa stačí kliknúť na ikonu rozšírenia, následne odoslať informácie o videu a v treťom kroku môže používateľ doplniť detaily navyše, ktoré pomôžu pri pochopení fungovania algoritmu.

Zdroj: ZDnet, TheVerge

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú