Moskva spustila tender na vývoj informačného systému na monitorovanie a analýzu činností obyvateľov mesta. Ako informoval ruský portál Znak, nový „digitálny profil“ občana by nemal obsahovať žiadne osobné údaje občanov.

Kancelária hlavného mesta Ruska hľadá spoločnosť, ktorá dokáže vytvoriť informačný systém na monitorovanie činnosti jeho obyvateľov. Takzvaný „digitálny profil“ bude obsahovať údaje o nedoplatkoch, pokutách, cestovných dokladoch či sociálnych kartách Moskovčanov.

Všetky tieto údaje by však mali byť anonymné a viazané iba na jedinečný identifikátor profilu, ktorý neobsahuje meno ani miesto narodenia danej osoby, informuje OpenMedia. Systém by mal z toho dôvodu slúžiť iba na analytické účely.

Činnosť osôb bude monitorovaná nepretržite pomocou verejných prístupových bodov Wi-Fi. Na vytvorenie tohto systému vyčlenilo mesto Moskva sumu 280 miliónov rubľov, čo je zhruba 3,11 milióna €.

Aj napriek tomu, že úrady sľubujú anonymitu systému, existujú obavy z možnej implementácie sledovacích mechanizmov. Na základe unikátneho identifikátora totiž bude mať mesto pomerne dobrý prehľad o tom, kde osoba s daným „číslom“ pracuje, býva a aké udalosti navštevuje.

Zdroj: Znak, OpenMedia

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú