Medzi najvýznamnejších svetových expertov na výskum včelieho medu sa zaradil slovenský vedec Juraj Majtán z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV). V medzinárodnom hodnotení lekárov, vedcov a inštitúcií pôsobiacich v biomedicínskej oblasti americkej internetovej platformy Expertscape získal ôsme miesto medzi 14 583 hodnotenými pracovníkmi. Patrí tak k najlepším 0,1 percentám expertov. Ako priblížila hovorkyňa SAV Katarína Gáliková, platforma uverejnila výsledky v rámci národného mesiaca medu – septembra, ktorý je v USA venovaný propagácii včelárenia a včelárskeho priemyslu. Majtán v reakcii na umiestnenie zdôraznil, že tento úspech sa netýka len jeho vedeckej práce, ale je zásluhou celého kolektívu vrátane zahraničných spolupracovníkov.

Ťažiskom Majtánovho vedeckého bádania je výskum nových kvalitatívnych znakov včelích produktov a štúdium terapeutických účinkov medu pri liečbe nehojacich sa a chronických rán. Je autorom viac ako 80 vedeckých prác s celkovým H-indexom 25, autorom siedmich kapitol v zahraničných monografiách a pôvodcom jedného patentu a jedného úžitkového vzoru.

Na Slovensku pôsobí aj ako lektor Slovenského zväzu včelárov, je zakladateľom Slovenskej apiterapeutickej spoločnosti a projektu Medové laboratórium. Jeho pracovníci poskytujú najmä včelárom, včelárskym farmám a priemyselným producentom medu prevažne zo Slovenska a Českej republiky pravidelné konzultácie. „Po zverejnení týchto výsledkov očakávame, že budeme oslovovaní aj zahraničnými subjektami, či už so žiadosťami o konzultácie alebo o vykonanie laboratórnych expertíz. V neposlednom rade nám tento výsledok otvára aj nové možnosti spoluprác v základnom výskume medu,“ dodal molekulárny biológ.

Expertscape je online databáza, ktorá objektívne hodnotí lekárov, vedeckých pracovníkov a inštitúcie podľa ich odborného zamerania vo viac ako 29-tisíc biomedicínskych témach. Robí to na základe patentovaného algoritmu vychádzajúceho z vedeckých štúdií indexovaných v databáze Medline. Poradie výskumníkov závisí od aktuálnosti publikovanej práce, kvality časopisu, v ktorom bol výskum uverejnený, od druhu textu aj od toho, či je vedec prvým autorom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú