Marocká vláda odmietla správy, podľa ktorých bezpečnostné agentúry krajiny použili sledovací softvér vyvinutý izraelskou spoločnosťou NSO Group na odposluch telefónov francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a ďalších predstaviteľov. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Francúzsky premiér Jean Castex v stredu uviedol, že v súvislosti s eventuálnymi priestupkami už prebieha niekoľko vyšetrovaní. Marocká vláda vo vyhlásení ostro kritizovala mediálne konzorcium vyšetrujúce podozrivé rozsiahle zneužitie špionážneho systému Pegasus na sledovanie novinárov, ľudskoprávnych aktivistov a politikov vo viacerých krajinách.

Kabinet v Maroku pohrozil bližšie nešpecifikovanými právnymi krokmi. Francúzske noviny Le Monde ako člen konzorcia uviedli, že mobilné telefóny Macrona a zhruba 15 členov francúzskej vlády boli medzi potenciálnymi terčmi softvéru Pegasus v roku 2019 v mene marockej bezpečnostnej agentúry.

Francúzsky verejnoprávny rozhlas Radio France uviedol, že medzi potenciálnymi terčmi boli aj telefóny marockého kráľa Muhammada VI. a jeho sprievodu. „Marocké kráľovstvo ostro odsudzuje neustálu klamnú, masívnu a zlomyseľnú mediálnu kampaň,“ uvádza sa vo vyhlásení marockej vlády.

Konzorcium identifikovalo možné terče sledovania z uniknutého zoznamu viac než 50 000 mobilných telefónnych čísiel, ktorý získala parížska nezisková organizácia Forbidden Stories a ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). Podľa členov konzorcia je možné viac než 1000 čísiel zo zoznamu spojiť s jednotlivcami, pričom väčšina z nich je v Mexiku a na Blízkom východe.

Kým samotná prítomnosť telefónneho čísla na danom zozname ešte neznamená, že bol uskutočnený pokus o vniknutie do prístroja, podľa konzorcia to naznačuje potenciálne ciele klientov spoločnosti NSO, pripomína AP.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú