Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Majitelia dronov vo Veľkej Británii majú možnosť do dnešného dňa zaregistrovať svoje zariadenia na Britskom úrade pre civilné letectvo (CAA). V opačnom prípade im hrozí pokuta tisíc libier (v prepočte približne 1200 eur). Povinnosť má každý, kto vlastní dron s hmotnosťou vyššou ako 250 gramov. Piloti dronu musia mať viac ako 18 rokov a ročne musia uhradiť poplatok deväť libier (približne desať eur). CAA odhaduje, že v súčasnosti používa v Británii drony 130-tisíc ľudí, no doteraz sa ich zaregistrovalo len 50-tisíc.

Polícia takisto uviedla, že ľudia, ktorí budú používať neregistrované drony môžu čeliť trestnému stíhaniu .“Chceme chrániť verejnosť a budeme prenasledovať, vyšetrovať a trestať každého, kto bude používať dron protizákonne alebo ním bude ohrozovať iné osoby,“ uviedla zástupkyňa polície Lucy D’Orsi.

Letový inštruktor Simon Smith pre BBC povedal, že nové nariadenia môžu zlepšiť bezpečnosť na oblohe, no dôležité sú tiež lepšie technológie. Firma DJI nedávno predstavila nový protokol, ktorý umožňuje ľuďom pomocou smartfónov identifikovať drony v okolí a lokalizovať ich pilotov. „Takéto novinky sú nevyhnutné. Musíme zdieľať oblohu v bezpečí a preto musí každý vedieť, kde sa nachádzajú ostatní,“ vyjadril sa Smith.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú