Maďarsko nepotvrdilo ani nepoprelo používanie špionážneho softvéru Pegasus od izraelskej spoločnosti NSO Group. Informuje o tom portál hungarytoday.hu.

Po správach o údajnom špehovaní kritických novinárov, politikov a podnikateľov zo strany maďarskej vlády prejavil kabinet ochotu a zároveň i neochotu spolupracovať na vysvetlení týchto informácií. Vládna predstaviteľka, ministerka spravodlivosti Judit Vargová, vyjadrila vôľu riešiť otázku, no súčasne vládna strana Fidesz zastavila pôsobenie regulačných mechanizmov zaoberajúcich sa problematikou ľudských práv.

Maďarsko sa ocitlo na zozname štátov používajúcich vysoko pokročilý špehovací softvér na sledovanie telefónov. Prostredníctvom softvéru Pegasus sa uskutočnilo monitorovanie 300 maďarských telefónnych čísel.

Pegasus dokáže preniknúť do ľubovoľného telefónu s operačným systémom Android alebo iOS. Poskytuje útočníkovi úplný prístup a nevyžaduje zapojenie sledovaného cieľa. Špionážny softvér sa dostane k fotografiám, videám, histórii vyhľadávania, správam a ďalšiemu obsahu, dokáže zaznamenávať telefónne hovory, zapnúť kameru i mikrofón v telefóne.

Vyšetrovanie globálneho mediálneho konzorcia zverejnené tento týždeň odhalilo, že klienti NSO Group si vytypovali viac ako tisíc jednotlivcov v 50 krajinách na potenciálne špehovanie prostredníctvom spomenutého spywaru Pegasus.

Zdroj: HungaryToday.hu, SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú