Maďarský štátny ropný gigant MOL pravdepodobne dosiahne dohodu, ktorá mu umožní aj naďalej importovať ruskú ropu cez Ukrajinu, upozorňuje TASR na základe správ agentúr MTI a Reuters. Podľa šéfa kancelárie premiéra Gergelyho Gulyása sa podarilo nájsť právne východisko, ktoré zaručí kontinuitu dodávok, aj keď za podstatne vyššie náklady a s vyšším rizikom.

Nové podmienky totiž presunú zodpovednosť za transport a zabezpečenie bezpečnosti na samotný MOL. Táto zmena prichádza po tom, čo Ukrajina zakázala tranzit ropy od ruskej spoločnosti Lukoil. Hoci MOL sa usiluje nájsť alternatívne cesty, zatiaľ sa zdá, že táto možnosť je najmenej riziková, aj keď finančne najnáročnejšia.

„Technicky to bude znamenať, že aj keď bude preprava nákladnejšia a MOL bude musieť znášať riziká na rusko-ukrajinskej hranici, existuje právne riešenie, ktoré zaručuje budúci tranzit,“ povedal Gulyás.

Gulyás vyjadril poľutovanie nad nečinnosťou Európskej komisie pri ochrane záujmov členských štátov. Aj keď sa mu zdá, že energetická bezpečnosť môže byť vďaka novým dohodám zabezpečená dlhodobo, kritizuje nedostatok podpory zo strany Bruselu pre Maďarsko a Slovensko.

Narážal tak na Szijjárttovo stredajšie vyhlásenie o blížiacom sa dokončení rokovaní o zabezpečení dlhodobých dodávok ropy. Maďarský minister zahraničných vecí pritom ostro kritizoval Európsku komisiu za nečinnosť tvárou v tvár ukrajinským opatreniam ohrozujúcim energetickú bezpečnosť oboch krajín.

Szijjártó poukázal na praktický zákaz dodávok ruskej ropy do Maďarska a Slovenska zo strany Ukrajiny, čo podľa neho predstavuje porušenie asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou. Napriek tomuto porušeniu však Maďarsko nemôže očakávať podporu zo strany Európskej komisie.

Pokiaľ ide o dodávky plynu a jadrového paliva, Szijjártó ubezpečil verejnosť, že tieto nie sú prerušené a sú zabezpečené na dlhšiu dobu. Maďarsko využíva aj alternatívne trasy dodávok plynu, ako je plynovod TurkStream.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú