Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v pondelok podpísal zákon, ktorý prísne obmedzuje médiá. Na základe neho napríklad nemôžu spravodajské médiá informovať o nepovolených masových zhromaždeniach v reálnom čase. Ministerstvo informácií podľa legislatívy zase môže nariadiť odstavenie média, čo si dosiaľ vyžadovalo nariadenie súdu. Medzi ďalšie prísne opatrenia patrí tiež zákaz zverejňovania výsledkov prieskumov verejnej mienky, ktoré nie sú schválené vládou.

„Toto je najrepresívnejší mediálny zákon v Európe, čo mení prácu novinárov v Bielorusku na mínové pole,“ vyjadril sa predseda Bieloruského združenia novinárov.

Od víťazstva vo vlaňajších spochybňovaných prezidentských voľbách, ktoré vyvolali masové protesty, Lukašenko tvrdo zakročil proti disentu a médiám. Viacero významných spravodajských webov v Bielorusku zablokovali a opozičné kanály na komunikačných platformách vyhlásili za extrémistické.

Lukašenko podpísal nový zákon deň po tom, čo v Minsku zatkli prominentného opozičného novinára. Stalo sa tak po tom, čo let z Atén do Vilniusu, ktorým cestoval, pre údajnú bombovú hrozbu úrady prinútili pristáť v Bielorusku.

Odklonenie letu a zatknutie novinára odsúdili štáty zo Západu a niektoré už v reakcii prijali príslušné opatrenia. Európska únia sa napríklad v pondelok dohodla na uvalení ďalších sankcií proti Bielorusku, medzi ktoré patrí aj zákaz pre bieloruské spoločnosti využívať vzdušný priestor a letiská 27 členských štátov EÚ.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú