Obyvatelia Európskej únie (EÚ) vlani prvýkrát dostali viac elektriny vyrobenej z obnoviteľných zdrojov ako z fosílnych palív.

Vyplýva to z výročnej správy neziskovej organizácie Ember and Agora Energiewende. Konštatuje sa v nej, že z obnoviteľných zdrojov sa v minulom roku vyrobilo 38 percent elektriny spotrebovanej v EÚ, pričom fosílne palivá sa podieľali na produkcii elektriny v bloku 37 percentami. Informuje o tom portál cnn.com.

Výroba elektrickej energie vo veterných a solárnych elektrárňach v Európskej únii sa od roku 2015 takmer zdvojnásobila a vlani sa na celkovej produkcii elektriny v členských krajinách bloku podieľala jednou pätinou. Výroba elektriny v uhoľných elektrárňach v EÚ vlani klesla o 20 percent a na celkovej produkcii sa podieľala iba 13 percentami.

Lockdowny vyvolané pandémiou ochorenia COVID-19 viedli vlani k zníženiu dopytu po elektrine v celom svete. Dopyt v Európe sa v roku 2020 podľa správy organizácie Ember and Agora Energiewende zmenšil o 4 percentá. Tento trend však nemal vplyv na rast produkcie energie z obnoviteľných zdrojov.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú