Štátna akciová spoločnosť Letecké opravovne Trenčín (LOTN) spustila výrobu mikrovlnných modulov pre 3D rádiolokátory určené pre Ozbrojené sily (OS) SR. Po prvýkrát tak má spoločnosť nielen servisný, ale i výrobný program. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Priemyselná spolupráca LOTN a izraelskej spoločnosti ELTA Systems, ako dodávateľa 17 kusov 3D radarov pre OS SR, je príkladom priameho zapojenia slovenského obranného priemyslu do realizácie modernizácie techniky ozbrojených síl. Vďaka tomu slovenské podniky získajú nielen finančný zisk spolu s podporou zamestnanosti, ale tiež nové spôsobilosti, ktoré sú tou najlepšou investíciou do budúcnosti,“ povedal počas návštevy podniku dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď.

LOTN sú zároveň v projekte obstarania 3D rádiolokačnej techniky pre OS SR hlavným partnerom zodpovedným aj za projektový manažment slovenských subdodávateľov. Celkový objem zapojenia slovenského obranného priemyslu na zákazke sa zvýšil z plánovaných 37 miliónov eur na 45,3 milióna eur.

Podľa riaditeľa LOTN Ľubomíra Galka, výroba sa týka dvoch rôznych typov modulov pre 17 radarových antén v celkovom počte 6 740 kusov. „Byť hlavným priemyselným partnerom v projekte obstarania 3D rádiolokačnej techniky pre OS SR znamená príležitosť rozšírenia portfólia našej spoločnosti, zvýšenie a udržanie zamestnanosti a získanie skúseností s takým obsiahlym projektom v oblasti projektového manažmentu,“ uviedol Galko.

Letecké opravovne Trenčín sú organizáciou zaoberajúcou sa opravami a modernizáciou leteckej techniky už od roku 1949. V minulom roku zvýšila spoločnosť obrat medziročne o 4,77 milióna eur, čo predstavuje nárast o 34 %.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú