Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Koniec endoskopie a iných invazívnych vyšetrovacích metód používaných na prehliadanie telesných dutín, hlásia britskí vedci. Na svete je nová inovatívna metóda, známa ako „endoskopická kapsula hrubého čreva“, určená primárne na diagnostiku rakoviny hrubého čreva.

Vzhľadom na to, že mnoho ľudí zo strachu odmieta podstúpiť nepríjemný zákrok, počas ktorého sa mu do tela zavedie tenká trubica s kamerou, môžu byť nová endoskopická kapsula prelomovým diagnostickým nástrojom pri zisťovaní rakoviny hrubého čreva. Vo svojej podstate ide o miniatúrnu kameru uloženú v 2 cm veľkej kapsule určenej na prehltnutie, informuje web TheGuardian.

NHS England/PA

Ide o špičkovú zobrazovaciu technológiu, ktorá už v priebehu 5 až 8 hodín umožní získať výsledky. Postup celej procedúry je úplne jednoduchý, pacient navštívi svojho lekára, kde dostane kapsulu spolu s prijímačom, ktorý sa podobne ako opasok omotá okolo pásu a následne v pohodlí domova počká, kým kamera nasníma všetky potrebné údaje.

Dôležité je, aby bol pacient niekoľko dní  na nízko vlákninovej diéte a deň pred testom užil silné laxatívum, čím sa zabezpečí čistý obraz čriev. Pri prechode tráviacim traktom kamera zachytí okolo 400 000 obrázkov, ktoré sa odošlú na prijímač umiestnený na páse pacienta. Lekári následne z prijímača stiahnu všetky snímky a vystavia lekársku správu.

Podľa riaditeľa anglického NHS (National Health Service) je endoskopická kapsula príkladom „sci-fi“ lieku, ktorý pomôže zlepšiť celkovú starostlivosť a umožní presun diagnostiky z nemocníc do bytov a rodinných domov.

V súčasnosti majú byť endoskopické kapsule ponúknuté ako alternatívny diagnostický postup až 11 000 pacientom s príznakmi rakoviny hrubého čreva.

Zdroj: DailyMail, TheGuardian

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú