Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Severná Kórea odmieta obvinenia, že vďaka kybernetickým útokom proti bankám a kryptomenovým burzám zarobila dve miliardy dolárov (1,81 miliardy eur). Krajina zároveň obvinila USA zo šírenia klebiet.

Správa OSN, ktorú získala aj agentúra Reuters, minulý mesiac obvinila Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR), že využila „rozsiahle a mimoriadne sofistikované“ kybernetické útoky, aby ukradla peniaze bankám a kryptomenovým burzám. Správa hovorí o sume dve miliardy dolárov, ktoré mala KĽDR použiť na svoje programy zbraní hromadného ničenia.

„USA a ďalšie nepriateľské sily rozširujú zlomyseľné klebety,“ zreagovala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu Národnej koordinačnej komisie pre boj s praním špinavých peňazí a financovaním terorizmu. „Takéto výmysly nepriateľských síl sú iba určitým druhom nepoctivej hry, ktorej cieľom je poškvrniť imidž našej republiky a odôvodniť sankcie a nátlakové akcie proti KĽDR,“ cituje z vyhlásenia agentúra Reuters.

Pchjongjang sa v posledných rokoch stal terčom obvinení zo série online útokov, najmä v rámci finančných sietí v USA, Južnej Kórei a v ďalších krajinách. Podľa odborníkov takéto útoky zásobujú severokórejský režim potrebnými devízami.

Základom obvinení proti Severnej Kórei je súvislosť s hekerskou skupinou Lazarus, ktorá sa spája so sériou útokov proti bangladéšskej centrálnej banke v roku 2016, ktorá banku pripravila o 81 miliónov USD, ako aj s útokom proti hollywoodskemu filmovému štúdiu Sony v roku 2014.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú