Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia vyrobila od začiatku svojho pôsobenia na Slovensku už 3,5 milióna vozidiel. Ide o modely Venga, Ceed a Sportage. S výstavbou automobilky pri Žiline začala kórejská firma 14. októbra 2004, teda pred pätnástimi rokmi. Sériová výroba bola spustená v decembri roku 2006. Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca Kia Motors Slovakia Ján Žgravčák, spoločnosť celokovo preinvestovala na Slovensku viac ako 1,8 mld. eur. Aktuálne automobilka pri Žiline zamestnáva približne 3 800 ľudí.

Za najdôležitejšie míľniky svojho fungovania na Slovensku označila Kia vyrobenie trojmiliónteho automobilu v roku 2018, vyrobenie päťmiliónteho motora v roku 2019 a úspešné spustenie sériovej výroby úplne nového modelu XCeed. Na nasledujúce obdobie sa pripravuje najmä na začatie sériovej výroby plug-in hybridných verzií modelov Kia XCeed a Ceed Sportswagon koncom tohto roka. Ďalšou výzvou je pre automobilku aj elektrifikácia modelových radov a splnenie emisných limitov oxidu uhličitého.

V minulom roku dosiahla Kia Motors Slovakia celkové tržby takmer 5,186 mld. eur. Zisk firmy medziročne stúpol o 15 % na 240,7 mil. eur. Z hľadiska tržieb bol pritom pre automobilku najúspešnejší rok 2016, keď dosiahli 5,566 mld. eur. Pri sledovaní ukazovateľa ziskovosti sa zase automobilke najviac darilo v roku 2014. Jej zisk sa vtedy vyšplhal na 282,4 mil. eur.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú