V tomto texte boli použité materiály TASR.

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil v pondelok zavedenie 100-percentných dovozných ciel na elektrické vozidlá z Číny. Toto rozhodnutie prichádza mesiac po začatí verejnej diskusie o dovoze čínskych elektromobilov a súvisiacich produktov. Okrem toho Kanada plánuje uvaliť 25-percentné clá na dovoz čínskej ocele a hliníka.

Trudeau počas tlačovej konferencie v Halifaxe v Novom Škótsku kriticky poukázal na nedodržiavanie štandardov v oblasti životného prostredia a pracovných podmienok zo strany Číny. „Myslím si, že všetci vieme, že Čína nehrá podľa rovnakých pravidiel,“ vyjadril sa k problematike ekologických a pracovných noriem. Zároveň zdôraznil, že kroky Kanady sú v súlade s postupmi iných krajín.

Toto opatrenie nasleduje podobný krok, ktorý pred časom prijali Spojené štáty. USA už v máji zaviedli až 100-percentné clá na čínske elektromobily. Európska únia sa tiež dohodla na clách v tejto oblasti, hoci na nižšej úrovni. Predpokladá sa, že maximálna výška ciel v EÚ dosiahne 36,3% a začne platiť od novembra.

Rozhodnutie kanadskej vlády predstavuje významný krok v oblasti obchodnej politiky a ochrany domáceho trhu. Zároveň odráža rastúce obavy západných krajín z čínskej ekonomickej expanzie a jej vplyvu na globálny automobilový priemysel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú