Japonsko vo štvrtok úspešne vypustilo do vesmíru raketu so satelitom na zber spravodajských informácií o severokórejských vojenských zariadeniach. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

Raketa H-2A vyvinutá spoločnosťou Mitsubishi Heavy Industries odštartovala z kozmodrómu Tanegašima kozmickej agentúry JAXA na juhozápade krajiny. Na obežnú dráhu Zeme vyniesla prieskumný satelit IGS-Radar 7. Tokio sa takto snaží reagovať na narastajúce hrozby vo východnej Ázii.

Japonské satelity programu IGS (Information Gathering Satellite) sú určené na zhromažďovanie spravodajských informácií a dokážu sledovať zemský povrch 24 hodín denne aj za nepriaznivých poveternostných podmienok.

Program IGS bol reakciou na prelet severokórejskej rakety nad Japonskom v roku 1988. Cieľom je vytvoriť sieť desiatich satelitov, ktoré budú včas upozorňovať na možné odpálenie rakiet. Tieto satelity sa však môžu využívať aj na monitorovanie prírodných katastrof.

Predchádzanie nepriateľským útokom prípadnými protiúdermi si podľa odborníkov vyžaduje výrazný pokrok v oblasti zhromažďovania spravodajských informácií a schopnosti kybernetickej bezpečnosti, ako aj významnú pomoc zo strany USA ako spojenca Japonska.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú