Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V tomto texte boli použité materiály TASR

Aktualizované 28.3.2024: Na Mesiaci sa opäť podarilo oživiť lunárny modul SLIM z vynúteného spánkového režimu. Stalo sa tak po už druhej lunárnej noci s extrémne nízkymi teplotami. S odvolaním sa na agentúru AFP o tom vo štvrtok informuje TASR.

Japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA) oznámila, že jej nepilotovaný pristávací modul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) sa už druhýkrát prebral k životu. „Reakcia od modulu nám prišla včera večer,“ uviedla JAXA v správe na sociálnej sieti X.

Po „prežití“ ďalšej dvojtýždňovej lunárnej noci solárne panely modulu SLIM opäť dokázali absorbovať dostatok slnečnej energie na to, aby ho uviedli do aktívneho stavu. Následne modul odoslal do riadiaceho strediska nové zábery.

JAXA si pôvodne nebola istá, či bude slnečného svitu dostatok na to, aby sa modul prebral k životu aj druhýkrát. Tak ako po prvej dvojtýždňovej lunárnej noci, aj v tomto prípade sa preto jeho reaktivácia považuje za pozitívne prekvapenie.

Aktualizované 26.2.2024: Japonská vesmírna agentúra (JAXA) v pondelok oznámila, že jej lunárny modul SLIM – prekvapujúco – prežil lunárnu noc a obnovil komunikáciu so Zemou. Informovala o tom agentúra Reuters.

Modul Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) úspešne pristál na mesačnom povrchu v januári, čím sa Japonsko stalo piatou krajinou, ktorá vyslala na Mesiac svoju modul.

Krátko po pristátí na mieste vzdialenom 55 metrov od svojho cieľa, južne od mesačného rovníka, sa SLIM vybil, pretože sa prevrátil a jeho solárne panely neboli v správnom uhle.

Panely získali elektrinu po viac ako týždni vďaka zmene smeru slnečného žiarenia. Operátor JAXA však už pred tým uviedol, že sonda nebola navrhnutá na prežitie lunárnej noci.

JAXA však vo svojom vyhlásení v pondelok informovala, že v nedeľu bol na Mesiac vyslaný príkaz, na ktorý SLIM reagoval. JAXA na sieti X uviedla, že modulu SLIM „sa podarilo prežiť noc na povrchu Mesiaca pri zachovaní svojej komunikačnej funkcie“.

Pristátím modulu SLIM sa Japonsko stalo piatou krajinou, ktorá vyslala svoju sondu na Mesiac. Minulý týždeň na Mesiaci model Odysseus americkej spoločnosti Intuitive Machines, pričom šlo o prvé americké pristátie na Mesiaci po viac než pol storočí od misie Apollo 17.

Pôvodný článok:

Japonský pristávací modul SLIM, určený na preskúmanie Mesiaca, bol po krátkom období činnosti opäť deaktivovaný.

Podľa informácií od japonskej vesmírnej agentúry JAXA, zverejnených na sociálnej sieti X (predtým Twitter), modul vstúpil do dvojtýždňového obdobia odpočinku počas dlhej lunárnej noci po operáciách z 30. až 31. januára. JAXA uviedla, že napriek tomu, že SLIM nebol navrhnutý na prežitie extrémnych podmienok lunárnej noci, dúfajú v obnovenie jeho operácií v polovici februára, keď na solárne panely opäť začne svietiť slnko.

SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) úspešne pristál na Mesiaci 19. januára, ale neskôr narazil na problémy s napájaním cez solárne články, čo viedlo k jeho dočasnému vypnutiu. Po zmene uhla Slnka modul obnovil činnosť a uskutočnil prvé vedecké pozorovania s využitím svojej viacpásmovej spektroskopickej kamery.

Zozbierané dáta z misie SLIM budú využité aj v rámci americkej misie Artemis 3, ktorej cieľom je po viac ako polstoročí znovu vyslať ľudí na Mesiac, pričom jej štart bol nedávno odložený na september 2026.

Pôvodný článok:

Japonskej vesmírne agentúre JAXA sa podarilo zachrániť lunárnu sondu SLIM, ktorú vyniesla do vesmíru raketa H-IIA 6. septembra minulého roka a pristála na povrchu Mesiaca len pred pár dňami, 19. januára. Ako upozorňuje The Guardian, technikom sa podarilo opätovne spustiť komunikáciu so sondou, ktorá funguje aj napriek vážnej anomálii.

Je dole hlavou

Sonda síce zvládla pomerne presné pristátie a dosadla len pár desiatok metrov od cieľa, avšak nešťastne sa dostala na pomerne strmý breh, kvôli čomu sa prevrátila. So sondou sa podarilo nadviazať spojenie a prekvapivo aj naďalej dokáže pokračovať vo svojej misii, ktorou je vedecký výskum a vykonávanie rôznych meraní.

Zo sondy sa úspešne oddelili dve menšie sondy, z ktorých jedna má podobu drobného lunárneho roveru. Tomu sa podarilo vyhotoviť snímku samotnej sondy, ktorá pôsobí pomerne komicky.

Japonsko sa vďaka sonde SLIM stalo len piatou krajinou, ktorá dokázala mäkko pristáť na povrchu Mesiaca a podľa všetkého bude misia pokračovať aj ďalej. Japonsko sa pokúšalo o pristátie na Mesiaci aj v minulosti, avšak predchádzajúce pokusy zlyhali.

SLIM pri pristávaní využívala novú technológiu. V porovnaní s inými sondami, ktoré na Mesiaci pristáli aj niekoľko kilometrov od plánovaného miesta, by odchýlka nemala prevýšiť 100 metrov. Zástupcovia JAXA na tlačovej konferencii dodali, že na overenie presnosti pristátia bude potrebná detailná analýza – dnes už je známe, že sa podarilo pristáť len 55 metrov od cieľa.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú