Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Izraelská internetová spoločnosť sa stala v sobotu obeťou kybernetického útoku hackerskej skupiny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na izraelské médiá. Útok znefunkčnil webové stránky autobusových spoločností Dan a Kavim, detského múzea, ako aj blogu verejnoprávnej rozhlasovej stanice.

K útoku sa následne prihlásila hackerská skupina Čierny tieň (Black Shadow), pričom prostredníctvom aplikácie Telegram zverejnila mená, emailové adresy a telefónne čísla, ktoré údajne patria zákazníkom firmy Kavim. Z vyhlásenia skupiny vyplýva, že žiadala výkupné a údaje zverejnila, keď postihnuté firmy odmietli zaplatiť.

Skupina v priebehu soboty ďalej upozornila, že má ešte viac údajov a zverejnila informácie údajne patriace zákazníkom autobusovej firmy Dan, izraelskej cestovnej spoločnosti a internetovej zoznamky pre LGBT osoby. Čierny tieň má podľa izraelských médií väzby na Irán.

Táto zločinecká skupina vlani získala údaje izraelskej poisťovne Shirbit a žiadala za ne výkupné jeden milión dolárov. Keď firma odmietla zaplatiť, hackeri údaje zverejnili na internete. Správa prichádza takmer týždeň po tom, čo kybernetický útok ochromil v celom Iráne fungovanie čerpacích staníc.

K útoku sa nikto neprihlásil, iránske médiá však obvinili nepriateľov islamskej republiky v zahraničí. Židovský štát a islamská republika sa často navzájom obviňujú z páchania kybernetických, ako aj konvenčných útokov, pripomína AFP.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú