Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Intel iba pred pár dňami predstavil novú generáciu procesorov s označením Comet Lake, ktorá so sebou priniesla aj nový socket. Podľa informácií z portálu Tom’sHardware by však v najbližších rokoch malo prísť k ďalšej zmene socketu, ktorý budú nové  procesory využívať.

Zmena socketu pre novú generáciu procesora robí z priebežného zlepšovania výkonu počítača omnoho nákladnejší proces.

Namiesto toho, aby majiteľovi stačilo kúpiť iba procesor, ktorý osadí do pätice na starej základnej doske, musí v takomto prípade siahnuť aj po novej základnej doske s novým typom socketu.

Súčasná najnovšia generácia procesorov Comet Lake (10. generácia) prichádza na trh aj s novým kompatibilným socketom LGA1200. Ten disponuje rovnakými rozmermi ako socket pre predchádzajúcu generáciu procesorov, má teda rozmery 37,5 x 37,5mm.

Intel

Generácia procesorov Alter Lake, ktorá by mala prísť po nadchádzajúcej generácii Rocket Lake, by však mala priniesť úplne nový socket LGA1700 s rozmermi 37,5 x 45 mm. Táto zmena nastane z dôvodu, že procesory tejto generácie prídu s úplne novou technológiou, kde budú využívať výkonnejšie a menej výkonné jadrá v jednom čipe a budú tiež vyrábané 10 nm procesom, píše TechRadar.

Zdroj: Tom’sHardware, Techradar

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú